Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Uspješna dislokacija vatrogasnih snaga na priobalje

Uspješna dislokacija vatrogasnih snaga na priobalje

Datum objave: 18.11.2012

Temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2012. godini, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije dislocirala je određene vatrogasne snage i opremu na područje priobalja. Uz profesionalne vatrogasce, dislocirani su i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava. 

Uspješna dislokacija vatrogasnih snaga na priobalje

Već tradicionalno članovi DVD-ova s područja ivanečke regije dislocirani su s autocisternom DVD-Ivanec u Jelsi na otoku Hvaru. Od ove su godine po 4 profesionalna i 2 dobrovoljna vatrogasca dislocirana u Platu kod Dubrovnika, uz smjensko dežuranje na polutoku Prevlaci. Nova je lokacija i u Pučišćima na Braču, a koju pokrivaju vatrogasci iz DVD-a Varaždin i DVD-a Bedenec, koristeći pritom autocisternu DVD-a Bedenec.

S obzirom na česte požare koji su ove godine harali priobaljem, u istima nisu bili angažirani samo planski dislocirani spomenuti vatrogasci, već su u dva navrata izvanredno angažirane i dodatne snage. Vozila i ljudstvo bili su tako hitno upućeni u pripomoć tijekom gašenja velih požara kod Crikvenice i Kule Norinske.
Svoju su potporu angažmanu dislociranih vatrogasaca iskazali čelnici Varaždinske županije i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, posjetivši svoje pripadnike na dislokacijama 16. i 17. kolovoza ove godine. U sastavu izaslanstva bili su zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš.
Tijekom obilaska svih područja na južnom Jadranu, a na kojima su ove godine bili angažirani vatrogasci s područja Varaždinske županije, iskazano je puno poštovanje prema njihovim kolegama iz Varaždinske županije, uvažavajući prije svega iskustvo koje pojedini kontinentalni vatrogasci imaju u gašenju požara svojstvenih priobalju. Tijekom obilaska održan je i radni sastanak s čelništvom Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno predsjednikom Mišom Miloslavićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem i tajnikom Stjepom Bašicom. Posebno je dojmljiv bio posjet vatrogascima koji dežuraju na najjužnijem dijelu hrvatskog kopna, odnosno poluotoku Prevlaci, a koji je danas na žalost poprilično zapušten.
U razgovorima s čelnicima ispostave Državne intervencijske postrojbe u Pučišćima na Braču, razmatrani su problemi u svakodnevnim aktivnostima vatrogasnih postrojbi u zemlji, a posebice na priobalju. Dislocirani vatrogasci pohvaljeni su zbog svojeg angažmana.
Nakon završene dislokacije vatrogasaca, početkom mjeseca studenog priređen je zajednički prijem Varaždinske županije i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Olimpijskoj dvorani Vatrogasnog doma u Varaždinu između ostalog i za dislocirane vatrogasce.
Recimo pri kraju kako su ove godine vatrogasci s područja općine Sveti Đurđ također aktivno sudjelovali u provedbi dislokacije na priobalje. Tako je u drugoj 15-dnevnoj smjeni ovogodišnje sezone na područje Dubrovnika bio dislociran član DVD-a Sveti Đurđ Ervin Radiković, dok su u obje izvanredne dislokacije, uzrokovane katastrofalnim požarima u okolici Crikvenice (Primorsko-goranska županija) i Kule Norinske (Dubrovačko-neretvanska županija) sudjelovali i članovi DVD-a Hrženica.


Na slici: Pogled s najjužnije kopnene točke Republike Hrvatske, poluotoka Prevlaka, na kojem je 2012. godine dežurao i član našeg Društva Ervin Radiković.

S. K.