Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna > Impressum

Impressum

Web stranice DVD-a Sveti Đurđ po prvi puta su objavljene na Internetu odnosno World Wide Webu daleke 1997. godine, kao dio web stranice izrađene od strane tadašnjeg tajnika Društva Stjepana Kovačeka, studenta Fakulteta organizacije i informatike.

Detalj prve verzije web stranica DVD-a Sveti Đurđ od 5. 5. 1997. godine


Zanimljivo je spomenuti kako su svoje vlastite Web stranice među vatrogascima na području srednje Europe imali samo pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Salzburg u Austriji te članovi - DVD-a Sveti Đurđ u Hrvatskoj!

Već godinu dana kasnije, izrađene su prve samostalne Web stranice Društva i postavljene na adresu http://cro-fire.webjump.com, s mnoštvom sadržaja, uključujući odjeljke koji prikazuju različite aktivnosti Društva, a cjelokupan sadržaj Web stranice odmah je bio dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku.


Stranica za preusmjeravanje vodila je do sljedeće nove stranice:Prva samostalna stranica objavljena je na Webu 1. ožujka 1998. godine, na besplatnom serveru Webjump

 

Godine 1999. Hrvatska vatrogasna zajednica raspisala je nagradni natječaj za izbor najboljih Web stranica hrvatskih vatrogasnih organizacija. Stranice našeg Društva osvojile su prvu nagradu u kategoriji dobrovoljnih vatrogasnih društava i prestižnu titulu "HVZ Top Web".

 

Registracijom domene www.dvd.hr omogućena je prepoznatljivost Web stranice Društva. Isto je provedeno sredinom 2003. godine, a potpuno nova Web stranica Društva objavljena je u novom obliku 1. listopada iste godine, s uvodnom stranicom prikazanom u nastavku. Recimo kako je Društvo do ove adrese odnosno domene došlo zahvaljujući činjenici da je bilo uključeno u pripremu Vatrogasne olimpijade CTIF-a 2005. godine, pa je stoga Carnet (Sveučilišna računska mreža) imao razumijevanja za "potrebu jednostavnosti adrese web stranice organizacija koje u svijetu predstavljaju hrvatsko vatrogastvo". 

 

Uvodna (intro) stranica nove Web stranice DVD-a Sveti Đurđ na prvoj vlastitoj adresi www.dvd.hr, objavljena 1. 10. 2003. godine

 Dio naslovne stranice hrvatske verzije Web stranice Društva na adresi www.dvd.hr od 2003. godine

Godine 2011. Društvo je odlučilo napraviti novi iskorak glede vlastitog predstavljanja na Internetu. S tvrtkom Logit iz Zagreba sklopljen je ugovor o nabavi tzv. CMS-a, odnosno aplikacije za jednostavnije uređivanje sadržaja na Web stranici, kao i smještaju stranica na novi Web server i druge pripadajuće usluge. Stoga je izrađena 4. verzija Web stranica, odnosno ova koju upravo pregledavate!


DVD Sveti Đurđ Online u Hrvatskom arhivu weba

Publikacije objavljene na internetu predstavljaju dio suvremene kulturne baštine. Poput tiskanih publikacija i neknjižne građe, i mrežna građa ulazi u obuhvat obveznog primjerka. Zbog dinamične naravi interneta, mnoge mrežne publikacije više nisu dostupne.
Kako bi prikupila i zaštitila taj dio hrvatske nakladničke produkcije, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) uspostavila je u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (Srce) Hrvatski arhiv weba. Zakonska je obveza nakladnika da Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dostavljaju publikacije objavljene na internetu kao obvezni primjerak, a Nacionalne i sveučilišne knjižnice da ih prima, obrađuje, omogući pohranu i pristup.
U Hrvatskom arhivu weba pohranjuju se publikacije objavljene na internetu - statične publikacije čiji se sadržaj ne mijenja, npr. knjige, i građa čiji se sadržaj mijenja i/ili nadopunjuje, npr. časopisi, e-novine, e-zini, portali, mrežna mjesta institucija, udruga, događaja, znanstvenih projekata.
Putem bibliografskog zapisa u knjižničnom katalogu i izravno s naslovnice Hrvatskog arhiva weba odabrana mrežna publikacija dostupna je na svojoj izvornoj internetskoj adresi i u Hrvatskom arhivu weba NSK. Na taj se način povećava ukupan broj pristupa građi.
Logo koji označava da je publikacija pohranjena u Hrvatskom arhivu weba nakladnik može objaviti na svojim stranicama na internetu kao izravnu poveznicu na stranice Hrvatskog arhiva weba.

Web stranice DVD-a Sveti Đurđ dio su opisanog projekta, stoga će kao takve, sa svim svojim obilježjima i inačicama ostati trajno zabilježene za buduće generacije.Stranice danas uređuju članovi Društva Stjepan Kovaček i Antonio Kovaček. Svi ostali članice i članovi Društva pozvani su da se uključe!