Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna > Manifestacije

Manifestacije DVD-a Sveti Đurđ


S obzirom na kulturni i prosvjetnu aspekt rada Društva, potrebno je istaknuti kako tijekom svog stoljetnog razvoja Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveti Đurđ bilježi sudjelovanje u raznim manifestacijama nacionalnog ili lokalnog karaktera. Uz vatrogasne manifestacije poput "Svibnja - mjeseca zaštite od požara"štovanja sv. Florijana - zaštitnika vatrogasaca, Društvo sudjeluje i u obilježavanju Dana Općine, blagdana Tijelovo i sličnim događanjima šireg značaja.

O svakoj od ovih manifestacija u nastavku navodimo osnovne informacije, dok o posljednjim ovakvim prigodama možete saznati mnogo više u odjeljku "Novosti".


SVIBANJ - MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA

Štovanje svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, jedna je od najstarijih tradicija u hrvatskom vatrogastvu. Vezano uz tu tradiciju, potrebno je spomenuti kako vatrogasci s ponosom ističu i svoj poznati pozdrav "Pomoz Bog!".

Spomenuta krilatica odnosno pozdrav, kao i samo štovanje svetog Florijana, bili su strogo zabranjivani za vrijeme komunističkog režima u bivšoj državi.Stvaranjem neovisne hrvatske države DVD-a udružena u Vatrogasnoj zajednici općine Sveti Đurd obnovila su tradiciju štovanja sv. Florijana i proslave Dana vatrogastva, 4. svibnja, u Hrženici, mjestu poznatom po strašnom požaru koji je umalo uništio cijelo naselje krajem 19. stoljeća (zbog toga se jedan dio naselja još i danas lokalno naziva "Pustine").

 
Sukladno intenciji Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ, blagdan Florijanova svake se godine nastoji obogatiti promocijom novo nabavljene vatrogasne opreme ili odnosno dostignuća svojeg članstva. Stoga je tog dana već uobičajena promocija članova vatrogasnih postrojbi u nova vatrogasna zvanja, kao i primopredaja vatrogasne opreme pojedinim DVD-ovima.

Mimohod vatrogasaca koji je uobičajen detalj u programu obilježavanja Florijanova svake se godine zaustavlja pokraj male kapelice, sagrađene 2003. godine, u koju je smješten kip sv. Florijana s početka 20. stoljeća. Kip se do prošle godine nalazio na istome mjestu u obliku pila, no vrijedni Hrženičari uz pripomoć općinskih struktura uredili su uz kapelicu i mali trg u zapadnom dijelu mjesta. Uljepšana je tako lokacija kipa postavljenog u spomen na katastrofalan požar s kraja 19. stoljeća koji je sravnio sa zamljom 15-tak tada siromašnih seoskih gospodarstava.

Već tradicionalni program ima sljedeće osnovne sadržaje:
- smotru vatrogasne opreme,
- mimohod ulicama Hrženice, od Vatrogasnog doma DVD-a Hrženica do kapelice s pilom sv. Florijana (na "Pustinama") te kapele sv. Florijana na središnjem mjesnom raskrižju ulica  (uz pratnju limene glazbe),
- nazočnost svetoj Misi za sve vatrogasce, uz nazočnost brojnih župljana odnosno mještana,  
- druženje vatrogasaca.

Posebnu čast vatrogasci okupljeni u Hrženici imali su na Florijanovo 2009. godine, s obzirom da je sveta misa direktno prenošena na prvom programu Hrvatskog radija, promovirajući tako naš kraj, kao i tradiciju dobrovoljnog vatrogastva, milijunima slušateljima diljem svijeta. 

Skupna fotografija članova svih 6 DVD-ova s vlč. Vladom Borakom, čelnicima općine i drugim udrugama
Skupna fotografija članova svih 6 DVD-ova s vlč. Vladom Borakom, čelnicima općine i drugim udrugama u Hrženici 2010. godineOSTALE MANIFESTACIJE VJERSKOG KARAKTERA

Zanimljivo je istaknuti i ulogu vatrogasaca iz Župe Sveti Đurđ u procesijama koje se održavaju na dan kršćanskog blagdana Tijelovo, pri čemu oni zahvaljujući svojim svečanim odorama daju posebnu svečanu notu procesiji. Jedan od tradicionalnih vjerskih, a sada i državnih praznik, blagdan Tijelovo, tradicionalno svake godine okuplja nekoliko stotina vjernika. Tako svake godine 50-tak vatrogasaca s područja cijele općine sudjeluje u "tijelovskoj" svetoj misi.
Vrlo dobra suradnja između vatrogasnih organizacija i župe potvrđuje se tako i u ovoj prigodi, a vatrogasci po ulicama Svetog Đurđa rado nose tzv. "nebo" iznad župnika odnosno monstrance koja se čuva u župnoj crkvi.

Vatrogasci s područja Župe Sveti Đurđ s vlč. Pavlom Markačem na Tijelovo 1991. godine
Vatrogasci s područja Župe Sveti Đurđ s vlč. Pavlom Markačem na Tijelovo 1991. godine


Uz Florijanovo i Tijelovo, članovi DVD-a Sveti Đurđ sudjeluju i u čuvanju Božjeg groba u župnoj crkvi svetog Jurja u Svetom Đurđu i dežurstvu prigodom paljenja uskrsnog krijesa na Veliku subotu, kao i organizaciji prigodnog programa uz jesensku misu zahvalnicu za plodove zemlje.


PREVENTIVNE AKTIVNOSTI

Sustav zaštite od požara sastoji se od preventivnih i operativnih mjera i aktivnosti. Vatrogasne organizacije na području Republike Hrvatske nositelj su cjelokupnog sustava, a mnoga manja dobrovoljna vatrogasna društva svoju temeljnu zadaću nalaze upravo u aktivnostima kojima imaju informativno-promidžbeni karakter.

DVD Sveti Đurđ već tradicionalno provodi niz aktivnosti u ovom pogledu, a među kojima valja izdvojiti:
- distribuciju zidnih kalendara domaćinstvima u Svetom Đurđu, Prilesu, Obrankovcu i Luki Ludbreškoj (tijekom iste manifestacije pučanstvo se informira o aktivnostima Društva);
- distribucija letaka s preventivnim porukama domaćinstvima, a posebno tijekom manifestacije "Svibanj - mjesec zaštite od požara";
- redovitu kontrolu ispravnosti hidranata na području naselja (temeljem pregleda u 2010. godini trenutačno su ispravna 32 od 36 podzemnih te oba nadzemna hidranta);
- posjete Osnovnoj školi Sveti Đurđ s ciljem edukacije najmlađih učenika sa osnovama zaštite od požara;
- uporabu medija za informiranje kontakte s javnošću (Radio Ludbreg, Varaždinske vijesti, Večernji list, Varaždinska televizija) itd.


POKAZNE TAKTIČKE VJEŽBE


Održavanje zadovoljavajuće razine obučenosti i interventnosti vatrogasne postrojbe Društva neodrživo je bez konstantnog uvježbavanja. Stoga uz redovito osposobljavanje članstva za stjecanje pojedinih zvanja u dobrovoljnom vatrogastvu temelj operativnog rada čini i provođenje pokaznih taktičkih vježbi. Više o takvim redovitim manifestacijama možete pročicati u odjeljku s intervencijama.

 
OSTALE MANIFESTACIJE 
Humanitarni malonogometni turnir

Na poziv Općine Sveti Đurđ, ekipa Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ sudjelovala je u humanitarnom malonogometnom turniru održanom 1. ožujka 2003. godine u školskoj dvorani Osnovne škole Sveti Đurđ. Boje VZO Sveti Đurđ vrlo dobrim rezultatima predstavljali su: Stjepan Kovaček (kapetan), Zoran Bahat, Dejan Orlović, Dean Kovačić, Nenad Magdalenić i Nenad Valenko.