Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Radovi na novom Vatrogasnom domu Društva

Radovi na novom Vatrogasnom domu Društva

Datum objave: 01.12.2011

Sredinom mjeseca listopada, nakon dugog iščekivanja, započeli su radovi na izgradnji novog Vatrogasnog doma DVD-a Sveti Đurđ.

Radovi na novom Vatrogasnom domu Društva

Na početak ove trenutačno najznačajnije kapitalne investicije na području općine Sveti Đurđ čekalo se više od godinu dana po rušenju prijašnjeg objekta na istoj lokaciji u Preloškoj ulici. Stari vatrogasni dom,  sagrađen u turbulentnim vremenima pri kraju 2. svjetskog rata, ni u kom pogledu nije više zadovoljavao potrebe vatrogasne djelatnosti, kako u pogledu odgovarajućih prostora za smještaj vatrogasne tehnike, tako i za općenito održavanje objekta koji je već godinama manjim zahvatima održavan "na životu".

Naime, temeljem skromnih prostornih uvjeta u kojima je naše Društvo djelovalo do 2010. godine, DVD Sveti Đurđ zbog inspekcijskog je nalaza imao neodgodivu obvezu pokretanja izgradnje novog vatrogasnog doma.
Kako takve investicije, uz neupitnu spremnost na ulaganje vlastitog truda i sposobnosti, iziskuju i velika financijska izdvajanja, Općina Sveti Đurđ temeljem obveza proizašlih iz Zakona o vatrogastvu prihvatila je obvezu u smislu realizacije većeg dijela ukupne investicije. Po prvi put u povijesti Općine pokrenut je postupak javne nabave radi jasne transparentnosti cijele procedure. Između 3 potencijalna izvođača, temeljem zakonskih propisa izabrana je ponuda tvrtke Rovokop d.o.o. iz Ludbrega, istovremeno i jedina tvrtke među ponuđačima koja zapošljava veliki broj djelatnika s područja naše općine.

Samom pokretanju javne nabave za izvođača radova prethodilo je na žalost dugo rješavanje kompletne neophodne dokumentacije, a kako bi svi zakonski preduvjeti za ovu investiciju bili zadovoljeni. Zbog ovog (i drugih) se projekta morao mijenjati i Prostorni plan Općine Sveti Đurđ (procedura zbog svoje složenosti i velikog broja uključenih subjekata traje najmanje godinu dana), dok je u međuvremenu rješavano i pitanje međususjedskih odnosa na parceli DVD-a Sveti Đurđ, s obzirom na potrebu raspolaganja „čistom“ vlasničkom i drugom dokumentacijom.

Nakon dugog rješavanja gore navedenih birokratskih zavrzlama, DVD Sveti Đurđ dobio je Rješenje o posebnim uvjetima građenja temeljem Zakona o gradnji 28. rujna ove godine (pravomoćno od 19. 10. 2011. – lokacijska dozvola se ne izdaje jer objekat ima manje od 400 m2) te se pristupilo konačnom početku gradnje, o čemu su pravovremeno izviještena sva nadležna tijela odnosno institucije.
Završetak radova za ovu godinu planiran je postavljanjem krovišta sredinom mjeseca prosinca ove godine, dok se nastavak radova očekuje nakon zimskog razdoblja. Vozila će se smjestiti u nove garaže već ove zime, s obzirom da je u toku nabava sekcijskih garažnih vrata, tako da neće biti potrebe izmiještati vozila izvan područja općine, osiguravajući time više-manje normalno djelovanje vatrogasne postrojbe.

Napominjemo kako u skladu sa zakonskim obvezama financiranje ovog projekta temeljem zasebnih planskih stavki zasad provodi Općina Sveti Đurđ (grubi zidarski radovi završno s postavljanjem krovišta i limarskim radovima stoje oko 400.000,00 kn), dok će se Društvo značajnije uključiti u financiranje u završnoj fazi uređenja objekta, planiranoj za 2012. godinu. S tim u vezi pripremljen je poseban sporazum između Općine Sveti Đurđ i DVD-a Sveti Đurđ, kao i u slučaju drugih 10-tak vatrogasnih objekata koji se trenutačno grade na području Varaždinske županije.

U godini u kojoj smo dosad intervenirali rekordnih 26 puta (godišnji prosjek je 7 intervencija), a kada djelujemo u vrlo teškim uvjetima, kao dužnosnici organizacije zahvaljujemo i cjelokupnom članstvu na podršci. Da visoku razinu entuzijazma dijelimo bez obzira na sve pokazali smo i na ovogodišnjem županijskom natjecanju postigavši dosad najbolje rezultate, kako u seniorskoj, tako i u kategoriji djece.

Zahvaljujemo ovim putem svim mještanima, dobrim ljudima i prijateljima naše humane organizacije koji nas cijelo vrijeme podržavaju na bilo koji način.
Nama koji svoje dragocjeno slobodno vrijeme i trud dajemo svima bez pitanja, najljepša je zahvala i potpora samo iskreno „hvala“.
Mnogo je mještana izrazilo spremnost za pripomoć u realizaciji ovog projekta (pogotovo kad on stvarno započne) pa svima zahvaljujemo glede toga unaprijed.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija snimljenih prigodom betoniranja armirano betonske ploče 25. studenoga ove godine.

  

  

                                                                                                          Upravni odbor DVD-a Sveti Đurđ