Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Predstavnici DVD-a Sveti Đurđ u uzvratnom posjetu PGD-u Smlednik u Sloveniji

Predstavnici DVD-a Sveti Đurđ u uzvratnom posjetu PGD-u Smlednik u Sloveniji

Datum objave: 27.09.2015

Nakon posjeta predstavnika Prostovoljnog gasilskog društva Smlednik članovima DVD-a Sveti Đurđ sredinom srpnja, predstavnici DVD-a Sveti Đurđ boravili su u uzvratnom posjetu kolegama iz Slovenije 12. i 13. rujna.

Predstavnici DVD-a Sveti Đurđ u uzvratnom posjetu PGD-u Smlednik u Sloveniji

Izaslanstvo u sastavu Kristijan Kovačić (predsjednik), Ervin Radiković (zamjenik predsjednika), Zoran Bahat (zapovjednik), Miroslav Bahat (zamjenik zapovjednika), Kristijan Šantavec (tajnik) i Stjepan Kovaček (član Upravnog odbora - županijski vatrogasni zapovjednik) ispred vatrogasnog doma u Smledniku dočekalo je 10-tak članova tamošnjeg Društva, na čelu s predsjednikom Mihom Vovkom i zapovjednikom Francijem Vrhovcom.

Nakon međusobnog predstavljanja uslijedio je posjet obiteljskom gospodarstvu odnosno Jahačkom centru Janhar koji se bavi školom jahanja. Potom je uslijedila proslava u susjednom mjestu Valburga, u kojoj su članovi obje vatrogasne organizacije kao posebni gosti sudjelovali u svečanosti otkrivanja skulptura u spomen 500. obljetnici početka seljačkih buna u Sloveniji i Hrvatskoj. Na rubu naselja razgledan je dvorac obitelji Lazarini (u fazi rekonstrukcije) kao i crkva svete Valburge.

Na obližnjem brdašcu nalaze se ostaci starog grada iz srednjeg vijeka, s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu. Tako se sa starog grada vrlo dobro vide Ljubljana, Murska Sobota, Kranj, ljubljanska zračna luka Brnik  i druga poznata mjesta. Posjet starom gradu iskorišten je za kušanje lokalnih specijaliteta.

Drugog dana posjeta organiziran je posjet Zračnoj luci Ljubljanja, odnosno njihovoj vatrogasnoj postrojbi. Goste iz Hrvatske najviše se dojmilo vozilo Rosenbauer Panther 6x6 HRET, nabavljeno 2014. godine.Ovo vozilo unatoč svojoj masi od 39 tona pomoću motora od 700 "konja" može voziti brzinom od 115 km/h, ima spremnik od 12000 litara vode, 1500 litara pjenila i 250 kilograma praha. Posebnost ovog vozila je hidraulička teleskopska "ruka" s vatrogasnim monitorom za gašenje požara i vrhom za probijanje oplate zrakoplova.

U završnom dijelu posjeta goste iz Svetog Đurđa primio je načelnik (slo. "župan") Občine Medvode Nejc Smole, inače najmlađi čelnik lokalne samouprave u Sloveniji. Pritom je istaknuo zavodoljstvo uspostavom suradnje između dvije vatrogasne organizacije te iskazao interes za mogućim razvijanjem suradnje i između dviju matičnih općina.

Goste iz Hrvatske pozdravili su i čelnici Gasilske zveze Medvode, predsjednik Miha Šušteršič i zapovjednik Franci Jarc, razmijenivši prigodne poklone s gostima.

Posjet kolegama iz Slovenije poslužio je za još jače povezivanje DVD-a Sveti Đurđ i PGD-a Smlednik, dviju vatrogasnih organizacija koje imaju niz dodirnih točaka i interesa, stoga će se suradnja razvijati i dalje, a novi susreti slijede tijekom zime odnosno prigodom održavanja godišnjih sjednica skupština.

Fotografije koje su izradili kolege iz Smlednika možete pogledati u našoj Galeriji.

Stjepan Kovaček, dipl. ing.