Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Pojačane veze s britanskim vatrogascima

Pojačane veze s britanskim vatrogascima

Datum objave: 10.10.2015

Tijekom posljednja dva desetljeća kontakti varaždinskih vatrogasaca s britanskim kolegama urodili su brojnim donacijama, zajedničkim obukama i općenito uspostavljenim vrlo pozitivnim vezama.

Pojačane veze s britanskim vatrogascima

Posljednji u nizu takvih susreta održan je 2. i 3. listopada 2015. u austrijskom gradiću Adnetu. Ovo mjesto nadomak Salzburga, inače nadaleko poznato po rudnicima crvenog mramora, pred nekoliko je godina bilo domaćinom simpozija voditelja vatrogasne mladeži iz cijele Europe, na kojem je sudjelovao i Stjepan Kovaček kao predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice. Veze uspostavljene s tamošnjim vatrogascima iznjedrile su poziv gradonačelnika i DVD-a Adnet predvođenog Manfredom Eiblom Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije da preuzme znatnu količinu odijela za rad u kišnim uvjetima, nečeg što je nedostajalo vatrogasnim postrojbama na našem području tijekom brojnih poplava prijašnjih godina.


No, u Adnetu su se ovog puta, kao i pred nekoliko godina, ponovno našli i britanski vatrogasci iz Vatrogasne postrojbe okruga Nottingham. Osnovni razlog njihovog dolaska bilo je prikupljanje posljednjih ostataka britanskog bombardera Lancaster, srušenog na ovom području 25. travnja 1945., kao jednog od posljednjih britanskih zrakoplova srušenih u drugom svjetskom ratu. Upravo saznanje o pogibiji posade tog zrakoplova primljeno pred 2 godine na međunarodnom simpoziju vatrogasaca iniciralo je potragu za potomcima britanskih i kanadskih zrakoplovaca te pokretanje izgradnje svojevrsnog spomen obilježja. Uz potporu gradonačelnika Adneta Wolfganga Auera, glavni pokretač ovoj projekta bio je Kevin Ruane MBE, zapovjednik smjene u Vatrogasnoj postrojbi okruga Nottingham. Nakon dvogodišnjeg istraživačkog rada, britanski vatrogasci su u travnju ove godine ponovno krenuli prema srcu Europe. Ovog puta imali su dva cilja: dopremiti novije navalno vozilo i drugu opremu kao donaciju hrvatskom DVD-u Sveti Đurđ te potom svečano otvoriti spomen obilježje svojim sunarodnjacima u austrijskom Adnetu. Na svečanost održanu 24. travnja pristiglo je oko 1500 ljudi iz cijelog svijeta, a u sklopu programa otkriveno je spomen obilježje u obliku orla, izliveno upravo od dijelova samog Lancastera koji je srušen na obližnjem proplanku.


Varaždinski su vatrogasci tako početkom listopada posjetili mjesto pada britanskog zrakoplova te prigodno spomen obilježje, a potom i razgledali obližnje Orlovo gnijezdo na gotovo 1900 metara visine, kao jednu od najvećih njemačkih turističkih atrakcija u jugoistočnoj Njemačkoj iz koje su nacisti upravljali bojišnicama diljem svijeta. Spomenuti Lancaster jedan je od samo 2 saveznička zrakoplova koji su srušeni upravo tijekom bombardiranja ovog nacističkog kompleksa kod Berchtesgadena.


Uz predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljka Vukalovića i županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Kovačeka, ovom susretu te preuzimanju donacije nazočili su i predsjednik VZO Sveti Đurđ Krunoslav Turković te članovi DVD-a Sveti Đurđ Antonio Kovaček i Mario Hehet.


Spomenimo kako su britanski vatrogasci svojim hrvatskim prijateljima ponovno dopremili značajnu donaciju u obliku različite opreme za tehničke intervencije te komunikacijske opreme.
Varaždinski su vatrogasci potom pomogli u otpremi posljednjih preostalih ostataka srušenog bombardera prema Velikoj Britaniji, odnosno muzejima koji će trajno sačuvati uspomene na posadu Lancastera LM756 F-Freddy.
S britanskim vatrogascima na ovaj su način dodatno pojačane ionako vrlo dobre veze, a kao sljedeći zajednički projekt predviđena je međunarodna obuka idućeg proljeća u Varaždinu, uz moguće nove donacije specijalističke opreme.

Fotografije s opisanog susreta u Austriji možete pogledati u našoj Galeriji!


Stjepan Kovaček, dipl. ing.