Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Operacija "Balkanski tigar" - nova donacija britanskih prijatelja vatrogasaca

Operacija "Balkanski tigar" - nova donacija britanskih prijatelja vatrogasaca

Datum objave: 26.04.2015

Najznačajnim aktivnostima vatrogastva Varaždinske županije u travnju ove godine svakako se mogu okarakterizirati događanja vezana uz donaciju novijeg navalnog vozila DVD-u Sveti Đurđ od strane britanske humanitarne organizacije ITAP i Vatrogasne postrojbe Nottinghamshire.

Operacija "Balkanski tigar" - nova donacija britanskih prijatelja vatrogasaca

Naime, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije i DVD Sveti Đurđ već dvadesetak godina surađuju s britanskim vatrogasnim organizacijama na području edukacije vatrogasnih kadrova, ali i po pitanju donacija vatrogasne opreme. U tom je smislu zabilježeno više međusobnih posjeta, među kojima valja izdvojiti ulogu vatrogasnih instruktora iz Varaždinske županije u poučavanju vojnika u Velikoj Britaniji glede vatrogasnih i srodnih vještina, krajem 2014. godine.

Ovogodišnja edukacija vatrogasaca s područja Varaždinske županije započela je radionicom otvorenog karaktera, održanom 20. travnja u Vatrogasnom domu u Varaždinu, u kojoj je glavnu riječ imao Jonathan Slegg, časnik britanske vojske, sudionik mirovnih misija diljem svijeta i ravnatelj ITAP-a, Međunarodne humanitarne organizacije (Infrastructure Training and Assistance Projects), koja se bavi organiziranjem edukacije pripadnika žurnih službi i doniranjem vatrogasne opreme diljem svijeta.  Radionica pod nazivom “Vatrogastvo u kriznom planiranju i upravljanju odgovorom na prirodne katastrofe” bila je namijenjena članovima vatrogasnih organizacija s područja Varaždinske županije. Ponajviše je vremena utrošeno na pojašnjavanje elemenata i načela primjene tzv. Programa CERT (eng. Community Emergency Response Teams), razvijenog od strane američke Savezne agencije za upravljanje kriznim stanjima (FEMA), a koji predstavlja organizirano djelovanje stanovništva na lokalnoj razini u smislu ublažavanja posljedica različitih nepogoda. Moderator same radionice, uz komentiranje poveznica između hrvatskog i britanskog sustava zaštite i spašavanja bio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček.Radionici je prisustvovao načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je tom prilikom istaknuo kako se britanski pristup situacijama prirodnih nepogoda razlikuje od hrvatskog pristupa, jer ovdje postoji procjena ugroženosti i planska dokumentacija po kojoj treba reagirati. Uz njega su među nazočnima bili i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin Zdravko Vrbanić.

Usporedno s opisanom radionicom, na području općine Sveti Đurđ provedena je obuka 30-tak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja šire regije. Uz obuku glede uporabe navalnog vozila Dennis Sabre, sudionici su uvježbavali vožnju u žurnim situacijama (eng. Blue Light Driver Training Course, odnosno “Tečaj za upravljanje vozilom s prednošću prolaska”), zatim rad s hidrauličkim alatima za spašavanje u tehničkim intervencijama, pružanje hitne medicinske pomoći itd. Obuku je predvodio Kevin Ruane, zapovjednik smjene u Vatrogasnoj postrojbi Nottinghamshire, vrlo iskusan vatrogasni vježbatelj sa znatnim međunarodnim iskustvom i jedan od inicijatora predmetne donacije.

Drugog dana boravka u Hrvatskoj, u Županijskoj palači u Varaždinu upriličen je prijem za britanske vatrogasce, Garrya i Jonathana Slegga, čelnike ITAP-a. Uz britanske vatrogasce župan Varaždinske županije Predrag Štromar primio je i načelnika Općine Sveti Đurđ Josipa Janija, županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Kovačeka te tajnika DVD-a Sveti Đurđ Kristijana Šantavca. Župan Predrag Štromar je goste upoznao s osobitostima Županije, njenim gospodarskim i obrazovnim potencijalom, aktualnim projektima, planovima za budućnost te im zahvalio na velikim donacijama vatrogastvu na području Županije.


Nakon ovog prijema goste iz Velike Britanije primili su predstavnici Rotary Cluba Varaždin 1181, razmijenivši svoje službene zastavice s britanskim Rotary Clubom Tenterden kojeg je predstavljao Jonathan Slegg.

Tijekom istog prijepodneva, u Svetom Đurđu odvijali su se razni oblici obuke vatrogasaca, dok je samo navalno vozilo s pratećom opremom ukrašeno za čin svečane primopredaje. Svečani program upriličen je ispred novog Vatrogasnog doma DVD-a Sveti Đurđ, objekta koji je građen tijekom posljednje 4 godine ponajviše zahvaljujući potpori od strane Općine Sveti Đurđ, a čije je vanjsko uređenje završeno nekoliko dana prije dolaska nove donacije iz Velike Britanije. Uz dosadašnja ulaganja od gotovo milijun kuna time je na pravi način dočekana donacija vrijednosti također blizu milijun kuna.Oko 150 članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja šire regije, uz veliki broj okupljenih mještana, sudjelovalo je u svečanom protokolu primopredaje ove donacije. Među gostima valja izdvojiti zamjenika župana Varaždinske županije Alena Kišića, predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljka Vukalovića, počasnog predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Biškupa, načelnika Općine Sveti Đurđ Josipa Janyja, zamjenika načelnika Općine Sveti Đurđ Zlatka Sinkovića, članice i članove Općinskog vijeća Općine Sveti Đurđ na čelu s predsjednikom vijeća Zoranom Kunićem, načelnika Općine Martijanec Marijana Horvata, predsjednika VZO Sveti Đurđ Krunoslava Turkovića, zapovjednika VZO Martijanec Sašu Lenčeka, Marka Šintić, predstavnika tvrtke Vatropromet iz Zagreba, članice Udruge žena Đurđek iz Svetog Đurđa, kao i 8 predstavnika britanskog vatrogastva:  jedinog počasnog člana DVD-a Sveti Đurđ, Lorda Garyja Slegga, zatim njegovog sina i osnivača humanitarne organizacije ITAP Jonathana Slegg, glavnog inicijatora ove donacije Kevina Ruane, dok su ostatak britanskog tima činili Grant Smith, Barry Davison, Simon Passey, David Evans i Nicki Poile.
Nazočnima se uvodnim pozdravom obratio predsjednik DVD-a Sveti Đurđ Kristijan Kovačić, a tajnik Društva Kristijan Šantavec potom je pročitao prigodni referat o 118-godišnjem povijesnom putu ove organizacije.Predstavnik donatora Kevin Ruane MBE svečano je uručio ključeve novog vozila županijskom vatrogasnom zapovjedniku Stjepanu Kovačeku, inicijatoru suradnje s prijateljima vatrogascima iz Velike Britanije. Županijski vatrogasni zapovjednik prigodnim riječima zahvale obratio se nazočnima te ključeve predao zapovjedniku Društva Zoranu Bahatu. Pod budnim okom koordinatora protokola odnosno zamjenika zapovjednika Društva Miroslava Bahata, zapovjednik je upalio vozilo i sirenama pozdravio okupljene.
Novo vozilo blagoslovio je vlč. Vlado Borak, župnik Župe Sveti Đurđ i član Društva.Načelnik Općine Sveti Đurđ u svom je prigodnom govoru istaknuo nezamjenjivu ulogu vatrogastva u svim nedaćama poput prošlogodišnjih poplava. Potom je uručio najviše javno priznanje Općine Sveti Đurđ, povelju počasnog građanina Općine Sveti Đurđ, Lordu Garyju Sleggu, počasnom članu DVD-a Sveti Đurđ i velikom prijatelju stanovništva ovog kraja tijekom posljednjih 20-tak godina. Gospodin Gary Slegg, kao istaknuti čelnik humanitarne organizacije Operation Florian i njezin najveći dobrovoljni donator, surađuje s DVD-om Sveti Đurđ od 1997. godine, djelomično i po svojevrsnoj obvezi s obzirom da je od 1999. godine počasni član Društva.
Sudjelovao je u organizaciji donacije 60-ak vatrogasnih vozila diljem svijeta, od čega 80% u Hrvatsku, zbog čega je primio najviša vatrogasna odlikovanja Hrvatske vatrogasne zajednice (brončanu, srebrnu i zlatnu plamenicu, odlikovanje za posebne zasluge i odlikovanje za međunarodnu suradnju). Uz prekrasnu povelju uručena mu je i unikatna slika kao uspomena na Sveti Đurđ.

Zahvalnicu Općine Sveti Đurđ primo je Jonathan Slegg, osnivač i ravnatelj ITAP-a, jedan od vodećih ljudi u projektu ovogodišnje donacije. Završio je britansku vojnu akademiju, stekavši čin kapetana, a u dosadašnjoj 13-godišnjoj vojnoj karijeri boravio je u kriznim područjima diljem svijeta. Pripadnik je trećeg bataljona kraljevske regimente Princeze od Walesa. U početku je pripadao pješaštvu, a danas djeluje u sektoru za stabilizaciju i potporu državnim institucijama u svijetu. Posljednje uspješne misije u tom pogledu bile su u Afganistanu, Demokratskoj Republici Kongo i Sijera Leoneu.

Zahvalnicu Općine Sveti Đurđ primio je i Kevin Ruane, vježbatelj i prijatelj mnogih vatrogasaca diljem svijeta, kao jedan od inicijatora i organizatora u projektu ovogodišnje donacije. Završio je program međunarodne razmjene stručnjaka iz područja kriznog upravljanja u Njemačkoj 2001. godine, a njegov završni rad korišten je kao predložak za razradu taktičkih doktrina Velike Britanije nakon terorističkih napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku iste godine. Dijelom je organizacijskog odbora Svjetskih igara vatrogasaca održanih dvaput u Engleskoj, zatim u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji, a kao kapetan britanske ekipe dvaput je osvojio naslov svjetskih prvaka. Tijekom 6 godina aktivno je sudjelovao u radu Odbora za vatrogasnu mladež Svjetskog udruženja vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF), dok trenutno obnaša dužnost glavnog voditelja vatrogasna mladeži u regiji Nottinghamshire. Za svoje iznimne zasluge 2012. godine odlikovan je od strane britanske kraljice viteškom medaljom Najizvrsnijeg reda britanskog carstva (Member of the Most Excellent Order of the British Empire), a dvije godine ranije proglašen je počasnim vatrogascem njemačkog grada Halle. Trenutačno je zaposlen kao voditelj smjene u Vatrogasnoj postrojbi Nottinghamshire u Velikoj Britaniji, a koja je na njegovu inicijativu svoje vlastito navalno vozilo Dennis iz 1998. godine odlučila prepustiti međunarodnoj humanitarnoj organizaciji ITAP, odnosno donirati ga DVD-u Sveti Đurđ.Prigodnim govorima nazočnima su se obratili i ostali gosti, čestitajući usput i Dan Općine Sveti Đurđ, odnosno “Đurđevo” svim žiteljima ove općine.
Nakon zajedničke fotografije svih uzvanika održana je pokazna vježba pod nazivom “Đurđevo 2015”, uz sudjelovanje 70-tak vatrogasaca iz svih 6 DVD-ova koji djeluju u okviru VZO Sveti Đurđ, zatim DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Ludbreg, britanskih instruktora, pripadnika Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i Policijske postaje Ludbreg. U 20-minutnoj vježbi prikazani su različiti svakodnevni zadaci vatrogasaca, od gašenja požara unutar i izvan objekta, do spašavanja osoba iz visina te izvlačenja unesrećenih iz smrskanih automobila.


U prigodnoj večeri razmijenjeni su prigodni pokloni, pri čemu valja izdvojiti medalje i pehar pobjednicima i poraženima u međunarodnoj odbojkaškoj utakmici vatrogasnih reprezentacija Hrvatske i Velike Britanije, srebrnu medalju Britanske vatrogasne zajednice županijskom vatrogasnom zapovjedniku Stjepanu Kovačeku te bukete cvijeća koje su britanski vatrogasci uručili petero članica koje su svojim kulinarskim umijećem razveseljavale sudionike ovog projekta. Spomenimo i kako su u ovom poslijepodnevnom programu sudjelovali članovi sekcije limene glazbe KUD-a Sloga iz Sesveta Ludbreških i Karlovca Ludbreškog te članovi tamburaškog orkestra KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice.Posljednjeg dana boravka u Hrvatskoj britanski vatrogasci posjetili su Zagreb. S velikim su zanimanjem razgledali prostore te se upoznali s radom JVP Grada Zagreba, pri čemu su im srdačnu dobrodošlicu zaželjeli zapovjednik Mladen Malčić i zapovjednik smjene Igor Župančić. U prostorima Hrvatske vatrogasne zajednice goste je pozdravio tajnik Operativno-tehničkog stožera Mario Starčević. Završni dio programa u Zagrebu, organiziranog od strane zamjenika predsjednika VZG Zagreb Nene Gložinića, upriličen je u prostorima DVD-a Sesvete, pri čemu su nazočni upoznati s radom ovog Društva te njegovim voznim parkom.Recimo pri kraju kako su gosti odnosno prijatelji iz Velike Britanije svoj posjet Hrvatskoj ocijenili vrlo pozitivnim. Naime, u mnogim ih je segmentima iznenadila organiziranost vatrogastva, odnosno gusta mreža vatrogasnih postrojbi svih vrsta što predstavlja najznačajniju razliku u odnosu na regionalni ustroj vatrogastva u Velikoj Britaniji. Suradnja koja je započela putem udruge “Operation Florian” sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća zasigurno će se razvijati i dalje, s obzirom na već započete organizacijske radnje za provedbu novih programa obuke.

Više fotografija možete pogledati u našoj Galeriji!

Stjepan Kovaček, dipl. ing.

Fotografije: Kevin Ruane, Ivan Majcen, www.varazdinska-zupanija.hr