Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Održana izborno-izvještajna sjednica Skupštine Društva

Održana izborno-izvještajna sjednica Skupštine Društva

Datum objave: 29.03.2015

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveti Đurđ održalo je u subotu 14. ožujka 2015. godine svoju 118. izborno-izvještajnu sjednicu Skupštine. Ovogodišnja sjednica Skupštine poslužila je između ostalog i za organizacijsku konsolidaciju same organizacije, stoga je uz izvještajni karakter imala i dio posvećen izboru pojedinih dužnosnika i tijela.

Održana izborno-izvještajna sjednica Skupštine Društva

U uvodnom dijelu sjednice Skupštine predsjednik Zoran Bahat istaknuo je kako su tijekom proteklih nekoliko mjeseci mnogi iščekivali što će se dogoditi s ovom organizacijom, s obzirom na određene poteškoće u poslovanju, no vodeći članovi Društva stavili su glave skupa i našoj gotovo 120-godišnjoj organizaciji kreirali put daljnjeg rada i razvoja, iskusniji nakon poteškoća kroz koje smo svi zajedno prošli i odlučni da Društvo pokaže i dokaže kako se na sve nas i te kako može računati u budućnosti.
U međuvremenu je 8. veljače ove godine održana izvanredna sjednica Skupštine, razmotreno je trenutačno stanje u Društvu, detektirane su pogreške u rukovođenju Društvom, pročišćen je popis članstva te su svim nadležnim organizacijama dostavljeni naši zaključci, kako u javnosti ne bi kolale razne verzije opisa zbivanja u i oko DVD-a Sveti Đurđ, već da se znaju jasna i objektivna stajališta Društva u cjelini.

Uz nazočnost 32 člana Društva na redovnoj sjednici Skupštine, tijekom izlaganja izvješća o radu u proteklom jednogodišnjem razdoblju, naglašeni su segmenti rada koji ovo Društvo izdvajaju među najuspješnije organizacije ovakve vrste na području ludbreške regije. Istaknuto je 25  provedenih intervencija na području regije. Elementarna nepogoda koja je u razdoblju od 12. do 19. rujna uslijed ogromnih količina kiše pogodila općinu Sveti Đurđ, izazvala je veliku štetu u kućanstvima, javnim i poljoprivrednim površinama. Tijekom provedbe vatrogasnih intervencija vezanih uz obranu od poplava, postalo je razvidno kako dobrovoljna vatrogasna društva predstavljaju osnovnu operativnu snagu cjelokupnog sustava zaštite i spašavanja. Aktivacija drugih čimbenika sustava odnosno subjekata spomenutih u planskim dokumentima iz područja zaštite i spašavanja, ukazala je na objektivnu nemogućnost aktiviranja istih u događajima poput predmetne poplave. Koordinaciju rada svih vatrogasnih snaga, uz iznimnu požrtvovnost i želju za što uspješnijim rezultatima napornog rada svih vatrogasaca i mještana, vodili su zamjenik zapovjednika VZO Sveti Đurđ Ivan Debelec i zamjenik zapovjednika DVD-a Sveti Đurđ Miroslav Bahat.
Među 155 članova svih 6 DVD-ova na području općine, daleko najviše intervencija (14) odradila su 34 člana DVD-a Sveti Đurđ, uz odrađenih 705 dobrovoljnih radnih sati. Nekolicina članova operativne postrojbe Društva odradila je i po 60-70 sati, izostavši sa svojih radnih mjesta ili školskih klupa, dok su u pojedinim segmentima (punjenje vreća pijeskom) pomagale i ostale kategorije članova, od najmlađih do najstarijih.
Među ostalim intervencijama tijekom 2014. godine valja izdvojiti gašenje požara kuće u Hrženici i gašenje požara štaglja u Komarnici Ludbreškoj.
Zamjenik predsjednika Društva Ervin Radiković i ove godine kroz ljetno razdoblje bio je spreman za žurnu dislokaciju na priobalje (prethodnih godina bio dislociran na Prevlaku i Brač).
Zapovjednik Društva Stjepan Kovaček boravio je tjedan dana u Slavoniji kao koordinator rada vatrogasnih postrojbi iz cijele zemlje tijekom poplava u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Društvo je organiziralo tradicionalni natjecanje pod nazivom "Dravski kup 2014", završeni su programi edukacije od strane više članova, Društvo je posjetio i vrijednu opremu donirao Glavni vatrogasni zapovjednik RH, osvojeni su naslovi općinskih prvaka u kategoriji muškog podmlatka i muške "B" seniorske kategorije na regionalnom natjecanju, itd. Za Društvo koje danas broji 78 članova i dalje je prioritet konstantno osposobljavanje, kao i sudjelovanje u pokaznim vježbama i natjecanjima.

Posebno su opisani dosadašnji radovi na novom vatrogasnom domu Društva. Krajem 2013. godine potpisan je ugovor s Ministarstvom gospodarstva za sufinanciranje izrade termo fasade, vrijednosti oko 78.300,00 kn. Do kraja 2013. godine u projekt je ukupno utrošeno oko 700 tisuća kuna, a tijekom 2014. godine nasipan je okolni teren, izvedeni su priključci plina i telefona, betoniran dio okolnog terena, izrađena je staza od tlakovaca sa sjeverozapadne strane objekta od strane općinskih djelatnika, provedeni su grubi elektroinstalaterski radovi, izgrađen dodatni zid kod stubišta, strojno ožbukana cjelokupna unutrašnjost doma, postavljena termo podloga za izradu vanjske fasade (osim na tornju). Nastavak radova pokrenut je sredinom ožujka 2015. godine. Napomenimo i kako je Društvo, uz konstantnu potporu ovom projektu iz općinskog proračuna, već pripremilo dokumentaciju za kandidiranje projekta dovršetka Vatrogasnog doma u smislu financiranja svih preostalih radova od strane Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj EU (mjera 7.4).

U okviru usvojenog plana rada za 2015. godinu posebno je naglašen nastavak gradnje novog vatrogasnog doma, kao projekt čiju realizaciju Društvo zahvaljujući podršci od strane Općine Sveti Đurđ provodi tijekom posljednjih pet godina. Privođenje ovog projekta očekuje se tijekom ove godine, s obzirom na skoru donaciju novijeg rabljenog vozila iz Velike Britanije.

Zamjenik zapovjednika Društva Miroslav Bahat pročitao je popis operativnih članova Društva, napomenuvši kako Društvo ima 20 operativnih članova što je sukladno Zakonu o vatrogastvu te Planu zaštite od požara Općine Sveti Đurđ. Desetak članova mora riješiti liječnički pregled, no u svakom slučaju skoro kompletna operativna postrojba prisutna je današnjoj sjednici Skupštine, što dokazuje kako je Društvo na pravom putu te pojedine glasine o slaboj kadrovskoj situaciji u Društvu nemaju temelja.

U "izbornom" dijelu sjednice Skupštine jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi Upravnog odbora i Nadzornog odbora Društva sa sjednice održane 22. veljače 2015. te su izabrani odnosno imenovani dužnosnici i tijela Društva.
Za članove Upravnog odbora DVD-a Sveti Đurđ do kraja mandatnog razdoblja koje traje do 2017. godine izabrani se slijedeći članovi:
-    Kristijan Kovačić,
-    Ervin Radiković,
-    Zoran Bahat,
-    Miroslav Bahat,
-    Kristijan Šantavec,
-    Tomislav Kovačić,
-    Stjepan Kovaček,
-    Antonio Kovaček,
-    Zvonko Stančin.

Za članove Zapovjedništva DVD-a Sveti Đurđ do kraja mandatnog razdoblja izabrani su slijedeći članovi:
-    Zoran Bahat - zapovjednik
-    Miroslav Bahat – zamjenik zapovjednika
-    Zvonko Stančin – spremištar
-    Kristijan Šantavec - član
-    Dražen Čurila - član
-    Antonio Kovaček – član
-    Mario Hehet - član

Za članove Nadzornog odbora DVD-a Sveti Đurđ izabrani su slijedeći članovi:
-    Mario Kovaček - predsjednik
-    Josip Bahat - član
-    Boris Kovaček – član

Za predsjednika DVD-a Sveti Đurđ izabran je Kristijan Kovačić, a za njegovog zamjenika Ervin Radiković.
Za zapovjednika DVD-a Sveti Đurđ imenovan je Zoran Bahat, dok zamjenikom zapovjednika DVD-a Sveti Đurđ ostaje Miroslav Bahat. Za tajnika DVD-a Sveti Đurđ izabran je Kristijan Šantavec.

Na sjednici je usvojen novi Statut Društva, kao i odluka o imenovanju VZO Sveti Đurđ likvidatorom DVD-a Sveti Đurđ.

Spomenice za 10 godina rada u vatrogastvu primili su Antonio Kovaček, Mario Hehet, Ana Sačer, Jurica Meštrović i Vlado Borak.
U zvanje "vatrogasac 1. klase" promovirani su Antonio Kovaček, Petra Hehet, Mario Hehet, Nikola Vručina i Igor Kovačić, dok je uvjerenje o uspješno položenom usavršavanju za stjecanje specijalnosti "strojar" primio Miroslav Bahat.


Sjednici su uz članove Društva nazočili i predstavnici nekoliko prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava te udruga s područja općine, a među uglednicima valja istaknuti Josipa Janyja, načelnika Općine Sveti Đurđ te Krunoslava Turkovića, predsjednika Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ. U njihovim gorovima istaknuti su vrlo vrijedni rezultati DVD-a Sveti Đurđ, poglavito tijekom prošlogodišnjih poplava, kao i jasna potpora općinskih struktura daljnjem bržem uređenju vatrogasnog doma te orgainzaciji preuzimanja donaciej iz Velike Britainje.

Novi predsjednik Društva Kristijan Kovačić zahvalio je nazočnima na ukazanom povjerenju uime svih novoizabranih dužnosnika Društva.

Pri samom kraju ove informacije o održanoj sjednici Skupštine, svim članovima i članicama, a pogotovo onima koji su izrazili želju za stabilizacijom Društva, od srca zahvaljujemo na nesebičnom radu, zalaganju, pomoći, i prilozima jer bez makar i najmanjeg sudjelovanja u brojnim aktivnostima ovo Društvo ne bi bilo ono što danas zasigurno je, a to je pravi oslonac vlastitog mjesta odnosno općine u cjelokupnom sustavu zaštite i spašavanja.
Ne smijemo zaboraviti i širi značaj vatrogasnog društva, jer sve svjetovne i druge manifestacije odnosno aktivnosti u mjestu teško se mogu zamisliti bez članova i potpore od strane vatrogasnog društva. Stoga još jednom zahvaljujemo svima  uz nadu kako će upravo DVD Sveti Đurđ i nadalje biti primjerom sloge i zajedništva u svom mjestu.

Nekoliko fotografija sa sjednice Skupštine možete pogledati u našoj Galeriji.