Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Obuka britanskih vojnika-vatrogasaca u Velikoj Britaniji

Obuka britanskih vojnika-vatrogasaca u Velikoj Britaniji

Datum objave: 11.11.2014

Britanska humanitarna organizacija „Infrastructure Training and Assistance Projects", poznatija pod skraćenim nazivom ITAP, relativno je nova organizacija u djelatnosti doniranja vatrogasne opreme zemljama u razvoju, kao i obuke u području zaštite i spašavanja civilnog stanovništva. S obzirom da svoje korijene vuče iz hrvatskim vatrogascima poznatije organizacije „Operation Florian“ (1999. godine donirala navalno vozilo DVD-u Sveti Đurđ), ne čudi činjenica kako su u samom začetku uspostavljeni kvalitetni odnosi s potencijalnim partnerima u Republici Hrvatskoj.

Obuka britanskih vojnika-vatrogasaca u Velikoj Britaniji

Kapetan britanske vojske Jonathan Slegg, osnivač i ravnatelj ITAP-a, začetnik je inicijative u smislu pokretanja međunarodnog programa obuke pripadnika sustava zaštite i spašavanja, a u kojem bi se koristila iskustva te znanje britanskih i hrvatskih vatrogasnih instruktora. Određene smjernice u tom pogledu ITAP je primio od Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, s obzirom na dosadašnju vrlo dobru suradnju vatrogasnih stručnjaka s obje strane, kao i potencijale koje Varaždinska županija posjeduje u smislu racionalnog djelovanja vatrogastva odnosno svog geostrateškog položaja nadomak više zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Velika Britanija nema iskustva s radom dobrovoljnih vatrogasnih organizacija pa je stoga već opisana dosadašnja vrlo dobra suradnja rezultirala zamolbom britanskih kolega da nekoliko vatrogasnih vježbatelja iz Republike Hrvatske sudjeluje u „vatrogasnoj" obuci pripadnika britanskih vojnih snaga. Razlozi takvom pristupu prije svega leže u velikom iskustvu hrvatskog vatrogastva u gašenju svih vrsta požara, kao i kvalitetnim rezultatima u uvježbavanju velikog broja dobrovoljnih vatrogasaca. Naime, dio britanskih vojnih postrojbi koje sačinjavaju vojnici iz Nepala, poznat desetljećima pod nazivom "Royal Gurkha Rifles", jedna su od okosnica pješadije britanske vojske, sudjelujući u aktivnostima na svim poznatim bojišnicama svijeta u 19. i 20. stoljeću. S obzirom na sve veći porast požarnih ugroza u bivšim britanskim kolonijama, uključujući i Nepal, uvjetovanih posebno klimatskim promjenama, iskristaliziralo se moguće rješenje problema ustrojavanjem tamošnjih vatrogasnih snaga na način da se bivši pripadnici britanske vojske educiraju kao budući dobrovoljni vatrogasci, odnosno instruktori u području zaštite i spašavanja.

Projekt obuke pod nazivom „Lekhali Tiger“ proveden je u Centru za uvježbavanje vojnih snaga Dipgate nadomak grada Folkestonea u jugoistočnoj Engleskoj, u ukupnom trajanju od 2 tjedna (8.-20. rujna). Uz voditelja programa Jonathana Slegga ekipu domaćih instruktora iz Vatrogasne postrojbe Nottinghamshire sačinjavali su Kevin Ruane, Andy McFarlane, Grant Smith te Dave Evans, zatim medicinski stručnjak Nicki Poile, predstavnik lokalnih vatrogasnih snaga Barry Davison te časnik za vezu Lord Gary Slegg. Hrvatski tim za obuku sačinjavali su voditelj Stjepan Kovaček (zapovjednik VZ Varaždinske županije), Mario Rogina (zapovjednik smjene JVP Grada Varaždina), Marinela Belavić (zapovjednik VZG i DVD-a Varaždinske Toplice) i Krunoslav Turković (predsjednik VZO Sveti Đurđ).

Okosnicom obuke bilo je osposobljavanje po programu izrađenom od strane američke nacionalne agencije za upravljanje kriznim situacijama (FEMA), odnosno upoznavanje polaznika obuke s prirodno-tehnološkim rizicima i načinima postupanja prema Programu CERT. Ovaj program predstavlja edukaciju osoba u smislu pripravnosti na različite nesreće koje mogu zadesiti njihova područja i poučavanje glede osnovnih vještina i postupaka u takvim situacijama, poput gašenja požara, traganja i spašavanja nestalih osoba, organizaciju timova za spašavanje i osnovne postupke pružanja prve pomoći unesrećenima. . S obzirom da su predavači iz obje države ipak primarno vatrogasni instruktori, najveći dio obuke odnosio se na vještine iz područja vatrogasne djelatnosti. Stoga je polaznicima predstavljen i pojašnjen sustav organiziranja u dobrovoljne vatrogasne organizacije, kao najpoželjniji novi oblik samozaštite u ruralnim područjima Nepala, uvažavajući tamošnji životni standard i ekonomsku situaciju u zemlji. Kroz audiovizualne prezentacije o posljedicama požara šuma odnosno raslinja polaznici su upoznati s osnovnim spoznajama o potrebi promicanja protupožarne preventive. Praktična obuka u smislu rada s vatrogasnom opremom obuhvaćala je rad s leđnim naprtnjačama, metlanicama i osnovnim cijevnim armaturama, a najviše je entuzijazma iskazano kod rada u brdskim uvjetima s prijenosnim motornim pumpama na šumskim potocima. Uvježbavano je zbrinjavanje ozlijeđenih, kao i njihova evakuacija korištenjem užadi radi uporabe takvih tehnika u udaljenim brdsko-planinskim područjima. Zahvaljujući voditelju sigurnosnih službi Eurotunnela Paulu Wilsonu, instruktori i polaznici upoznati su sa svim sigurnosnim sustavima u najvećem europskom tunelu koji ispod morske površine spaja Francusku i Veliku Britaniju. Posljednja tri dana obuke provedena su upravo u kompleksu Eurotunnela, uz uvježbavanje rada s hidrauličkom opremom za spašavanje prigodom prometnih nesreća. Tijekom prvog dana obuke nazočnima su se priključili i pripadnici francuskih vatrogasnih postrojbi koji skrbe o sigurnosti „europskog dijela tunela“.

Unatoč mnoštvu obaveza instruktorima je ipak preostalo vremena i za upoznavanje znamenitosti južne Engleske. Tijekom jednodnevnog posjeta Londonu voditelja Slegga i hrvatske vatrogasne instruktore službeno je primio hrvatski veleposlanik dr. sc. Ivan Grdešić. Tom je prigodom iskazana potpora partnerstvu u području zaštite od požara, uz napomenu kako određena hrvatska iskustva u smislu samozaštite od požara mogu biti od koristi svim stranama uključenim u predmetnu obuku. Članovi hrvatskog tima imali su priliku razgledati i poznati kraljevski dvorac u Doveru te brojne druge znamenitosti. Spomenimo kako su vodeće osobe ovog projekta, Jonathan Slegg i Stjepan Kovaček, svoje aktivnosti predstavili milijunima slušatelja globalne radio postaje „British Forces Broadcasting Services“, pri čemu je u jednosatnoj emisiji uživo predstavljen model hrvatskog vatrogastva, zatim tradicija dobrovoljnog rada u području zaštite od požara, rad s mladima u školama, kao i turistički atributi Republike Hrvatske.

Tim varaždinskih vatrogasnih stručnjaka u Hrvatsku se vratio nešto ranije od planiranog termina, s obzirom na poplave koje su zadesile veći dio kontinentalne Hrvatske. Stoga je propuštena prilika za planiranim predstavljanjem hrvatskog vatrogastva na godišnjoj sjednici Skupštine Britanske vatrogasne zajednice, no već traju planiranja višednevnog programa obuke u Hrvatskoj 2015. godine. Među predavačima će biti stručnjaci iz Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske te potencijalno iz drugih zemalja. U sklopu obilježavanja Dana Općine Sveti Đurđ 2015. godine planirana je i svečana primopredaja donacije novijeg rabljenog vatrogasnog vozila DVD-a Sveti Đurđ s pripadajućom opremom za gašenje požara i tehničke intervencije.