Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Obilježeno Tijelovo u Svetom Đurđu

Obilježeno Tijelovo u Svetom Đurđu

Datum objave: 25.06.2011

Vatrogasci širom Varaždinske županije odnosno Hrvatske tradicionalno sudjeluju u svetkovini blagdana Tijelova. Tijelovo je katolički blagdan, koji se uvijek slavi devetog četvrtka nakon Uskrsa.

Obilježeno Tijelovo u Svetom Đurđu
U Župi Sveti Đurđ na ovaj katolički blagdan tradicionalno se u sklopu svete mise organizira svečana procesija ulicama Svetog Đurđa, krečući se od "postaje" do "postaje". Prva se postaja običava prigodno urediti odmah izvan župne crkve, drugu postaju predstavlja kapelica Presvetog Trojstva na raskrižju Preloške i Dravske ulice, treću postaju predstavlja kapelica Majke Božje Žalosne na raskrižju Ulice Braće Radića i Ulice lovački put, dok četvrtu postaju prigodno ispred svoje kuće nadomak župne crkve uređuje obitelj Horvat. 
Ove su godine uz 35 vatrogasaca s područja cijele župe u obilježavanju blagdana dana 23. lipnja sudjelovale i druge udruge s područja općine, uključujući KUD "Sloga" Karlovec-Sesvete sa svojom limenom glazbom i ženama u narodnim nošnjama, Lovačko društvo Patka Sveti Đurđ, kao i članovi župnog zbora, Karitasa, djevojčice u bjelini itd. Članovi DVD-ova s područja općine odnosno župe uz formiran ešalon tradicionalno su nosili "nebo" iznad vlč. Vlade Boraka koji je nosio pokaznicu sa Svetim tijelom odnosno Presveto.
Nakon misnog slavlja i spomenute procesije u župnom je dvoru upriličen prigodan domjenak organiziran od strane svih spomenutih organizacija.
Recimo na kraju i nešto o samom blagdanu Tijelova. Tijelovo se pojavljuje u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.
Više fotografija s obilježavanja Tijelova u Svetom Đurđu 23. lipnja 2011. godine možete pogledati u našoj Galeriji.