Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Nagrada DUZS-a za likovni rad stigla u OŠ Sveti Đurđ

Nagrada DUZS-a za likovni rad stigla u OŠ Sveti Đurđ

Datum objave: 01.06.2011

 U Osnovnoj školi Lovre pl. Matačića u Zagrebu, 31. svibnja 2011. godine u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje i škole domaćina, održana je svečanost uručivanja nagrada za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih škola diljem Hrvatske na temu "Katastrofe i djelovanje žurnih službi".

Među nagrađenima na ovom je nagradnom natječaju bio i Marko Bestijanić, učenik 1. b. razreda Osnovne škole Sveti ĐurđMarkov likovni rad izabran je među čak 1930 radova pristiglih na natječaj DUZS-a iz cijele Hrvatske. Ruksak u kojem su bili memory stick, edukativni CD "Učilica" , jednogodišnja pretplata na časopis "Priroda" te majica uručio je Damir Trut, ravnatelj DUZS-a. Učitelju mentoru Draženu Vađunecu priznanje je uručio Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Nagrada DUZS-a za likovni rad stigla u OŠ Sveti Đurđ

Natječaj za izradu likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola s područja Republike Hrvatske Državna uprava za zaštitu i spašavanje raspisala je u prosincu 2010. godine, kao dio programa edukacije djece za sigurno postupanje i razvoj sigurnosne kulture, s ciljem razvijanja i promicanja svijesti kod djece o postojanju rizika od katastrofa. 

Natječaj je raspisan u četiri kategorije : 

  • Likovni radovi učenika i učenica od I do IV razreda
  • Literarni radovi učenika i učenica od I do IV razreda
  • Likovni radovi učenika i učenica od V do VIII razreda
  • Literarni radovi učenika i učenica od V do VIII razreda

Teme za izradu radova vezane su za prirodne i tehničko - tehnološke nesreće i katastrofe koje se pojavljuju u Hrvatskoj i svijetu kao i uz djelovanje žurnih službi. 

U mnoštvu pristiglih radova stručno povjerenstvo izabralo je po tri nagrađena rada u svakoj od četiri kategorije. 

Detalj sa svečanosti


Prvo mjesto u kategoriji likovnih radova od I do IV razreda pripalo je Patriciji Lukić, učenici 3. razreda OŠ Ivan Perkovac iz Šenkovca, druga nagrada otišla je Luciji Jović, učenici 4. razreda OŠ zamet iz Rijeke, dok je treću nagradu dobio  Marko Bestijanić, učenik 1. razreda OŠ Sveti Đurđ iz Svetog Đurđa.


Marko Bestijanić sa svojim nagrađenim radom


Marko sa svojim mentorom Draženom Vađunecom


Markova mama Suzana i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin Zdravko VrbanićU kategoriji literarnih radova od I do IV razreda prvo mjesto osvojio je učenik 4. razreda OŠ Turnić iz Rijeke Anton Bilić, drugu nagradu dobila je Katja Zeljko, učenica 1. razreda OŠ oca Petra Perice iz Makarske, a treća nagrada pripala je Luki Kovačiću, učeniku 4. razreda OŠ Mladost iz Osijeka. 

Učenica 7. razreda Katarina Jurenec je za OŠ Đuro Ester iz Koprivnice osvojila prvo mjesto u kategoriji likovnih radova od V do VIII razreda, drugu nagradu dobio David Grmuša, učenik 7. razreda škole - domaćina ove svečanosti, OŠ Lovre pl. Matačića, a treću nagradu ponio je učenik 7. razreda Andrija Blažević iz OŠ Bartul Kašić iz Zadra. 

Nagradu za osvojeno 1. mjesto u kategoriji literarnih radova od V do VIII razreda dobio je Jakov Piplica, učenik 8. razreda OP Cavtat iz Cavtata, drugo mjesto osvojila je učenica 8. razreda OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina Marija Čamber, a učenica 6. razreda OŠ Podmurvice iz Rijeke Katarina Škrbić dobitnica je treće nagrade. 

Nagrade učenicima kao i zahvalnice mentorima uručili su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. 

Velik odaziv na natječaj s preko 2000 pristiglih likovnih i literarnih radova na temu katastrofa govori o sve većoj svjesnosti i educiranosti mladih naraštaja o vrstama katastrofa koje prijete Hrvatskoj i svijetu, kao i o tome koje žurne službe sustava zaštite i spašavanja i na koji način sudjeluju u preventivi i smanjenju rizika i posljedica uzrokovanih katastrofama.

Recimo i kako je rad Marka Bestijanića ocijenjen najboljim među ukupno 154 učenička rada pristigla s područja Varaždinske županije.


Nagrađeni učenici s mentorima te uglednicima nazočnim na svečanosti


DVD Sveti Đurđ čestita Marku i njegovom mentoru Draženu Vađunecu na osvojenoj prestižnoj nagradi!