Dobro došli!

Ovu stranicu pokrenuo sam pred podosta godina, znatno prije pojave društvenih mreža i drugih "modernih čuda" današnjice. Na njoj sam pisao o meni i mojoj obitelji, mojim životnim pozivima, mojim hobijima te drugim sitnicama koje mi ispunjavaju život. Ovo je ustvari bila virtualna soba gdje se možemo susresti i upoznati, a za one koji me poznaju ovo je bio podsjetnik da se nismo dugo vidjeli.

 

Osnovno o meni

Rođen sam 9. siječnja 1977. godine u Varaždinu. Nakon osnovne škole završene u Ludbregu te stečenog zvanja „geotehničar“ na Rudarskoj i kemijskoj školi u Varaždinu, diplomu „informatičara“ stekao sam 2000. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Godine 2006. stekao sam zvanje „diplomirani inženjer sigurnosti – smjer zaštita od požara“ na Visokoj školi za sigurnost. Sa svojom obitelji živim u Svetom Đurđu, prekrasnom kutku gornje Podravine.

Svoj život od rane mladosti posvetio sam vatrogastvu. Pripadam četvrtoj generaciji dobrovoljnih vatrogasaca u obitelji, postavši članom DVD-a Sveti Đurđ 1993. godine, obnašajući tijekom 20-tak godina različite rukovodeće dužnosti. Od 2001. godine zapovjednik sam VZO Sveti Đurđ. Od 2016. godine član sam i DVD-a Hrženica, najstarijeg seoskog DVD-a u Hrvatskoj. Posebno vrijednim drži osobno članstvo u Britanskoj nacionalnoj vatrogasnoj asocijaciji (BFSA) od 1998. godine. Poznanstvo s brojnim kolegama iz struke diljem Europe rezultiralo je donacijama više navalnih vozila i druge opreme matičnim Društvima i drugim vatrogasnim organizacijama u regiji te vrijednim međunarodnim obukama.


U dobrovoljnom vatrogastvu stekao sam najviše zvanje „višeg vatrogasnog časnika 1. klase“. Godine 1999. postajem vatrogasnim sucem, stekavši znatno  iskustvo u suđenju na svim razinama natjecanja u zemlji, a godine 2013. kao međunarodni sudac sudjelovam sam na svjetskoj Vatrogasnoj olimpijadi u Francuskoj. Kao jednu od kruna svoje dosadašnje karijere ističem vlastiti rad i angažman u pripremi i provedbi 13. Vatrogasne olimpijade CTIF-a u Varaždinu sredinom 2005. godine, obnašajući dužnost zamjenika voditelja cjelokupnog projekta. Desetak godina obnašao sam dužnost zamjenika predsjednika Savjeta vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice, odnosno predstavnika Republike Hrvatske u Odboru voditelja vatrogasne mladeži Međunarodnog udruženja vatrogasnih i spasilačkih službi.

Od 2001. do 2016. godine profesionalno radim u Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije prvo na dužnosti tajnika, zatim zamjenika županijskog vatrogasnog zapovjednika, a dužnost županijskog vatrogasnog zapovjednika započinjem obnašati 2011. godine. Aktivan sam koordinator i predavač pri osposobljavanju i usavršavanju vatrogasnih kadrova od 2001. godine. Kroz dosadašnji profesionalni rad u vatrogastvu konstantno se usavršavam, stekavši pritom status međunarodnog eksperta civilne zaštite Europske unije.

Za svoj dosadašnji rad primio sam vrijedna priznanja i odlikovanja od strane hrvatskih te  vatrogasnih asocijacija 10 drugih zemalja. Dodijeljene su mi zahvalnica i priznanje za promociju i pomoć u razvoju Općine Sveti Đurđ, kao i zahvalnica Općine Martijanec. Posebno rado ističem odlikovanje za zasluge primljeno 2013. godine od strane Međunarodnog udruženja vatrogasnih i spasilačkih službi.

Danas radim kao konzultant iz područja civilne zaštite i sigurnosti u više tvrtki, a direktor sam tvrtke i-KSO d.o.o. u Zagrebu.
Nezaobilazan dio mog života pripada društvenom angažmanu, stoga obnašam dužnost predsjednika Udruge za promicanje sigurnosti, ekologije i zdravog života u Varaždinu. Inicijator sam i glavni urednik nacionalnog internet portala za vatrogastvo i druge žurne službe „vatrogastvo.hr“.

Pisanjem se počinjem baviti tijekom studija, a 1997. godine u vodećem američkom glasilu  "National Fire & Rescue" objavljen je moj iscrpan članak o vatrogastvu u Republici Hrvatskoj. U hrvatskom stručnom glasilu "Vatrogasni vjesnik" dosad sam objavio preko 100 stručnih i informativnih članaka. Stručni članci su mi objavljeni i u drugim glasilima u SAD-u te Velikoj Britaniji.

Kroz karijeru sudjelovao sam u izradi više strukovnih akata i publikacija na nacionalnoj razini, pri čemu valja spomenuti zadaće urednika „Priručnika za osposobljavanje vatrogasnih dočasnika i časnika“, autora „Pravila vatrogasne službe Hrvatske vatrogasne zajednice“, zatim monografija „120 godina DVD-a Martijanec“, „Vatrogastvo općine Sveti Đurđ – izvorište vatrogasnog duha“, „120 godina DVD-a Mali Bukovec“ i „Četvrt stoljeća ludbreškog vrela vinske kulture“. Surađujem s brojnim strukovnim glasilima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Članci o ludbreškoj Podravini, a posebice aktivnostima pojedinih udruga, objavljeni su mi u Podravskom zborniku, općinskim glasilima i drugim medijima.

 

... a ako vas zanima...

Moju sretnu obitelj čine supruga Gordana, sinovi Filip i Petar, otac Vladimir i majka Marija. Ono malo slobodnog vremena kojeg pronađem najrađe dijelim upravo s njima, boraveći u vinogradu, poljima, uz rijeku Dravu ili jednostavno družeći se s njima i prijateljima.

Moj životopis u Europass formatu možete pronaći ovdje:

 

Omiljeni sport:
Speedway
Speedway (moto sport prepun adrenalina)
Više o speedwayu možete pročitati na mojoj stranici posvećenoj ovom sportu u Hrvatskoj


Omiljeni nogometni klub: Hajduk Split Bili su bili vrhovi planina...

 

The funny thing about firemen is, night and day, they are always firemen. ~ Gregory Widen, Backdraft