Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Voditelji mladeži VZ Varaždinske županije u međunarodnoj razmjeni mladih "CAMP 15" u Sloveniji

Voditelji mladeži VZ Varaždinske županije u međunarodnoj razmjeni mladih "CAMP 15" u Sloveniji

Datum objave: 06.08.2015

Dvanaestero pripadnika vatrogasne mladeži s tri voditelja s područja Vatrogasne zajednice Varaždinske županije krenulo je 18. srpnja 2015. na treću razmjenu mladih u organizaciji PGD-a Šinkov Turn iz Republike Slovenije, financiranom od strane Slovenske nacionalne agencije MOVIT odnosno iz programa ERASMUS+, pod nazivom "Competence Achieved by coMradeship and Participation 15" (CAMP 15). Treća sastavnica ove razmjene bila je ciparska organizacija ESFC (European Social Forum of Cyprus), stoga je ova razmjena dobila posve novu dimenziju, za razliku od prijašnjih (FYM 2012, GORA) kad su sudjelovali samo pripadnici vatrogasnih organizacija iz Slovenije i Hrvatske. Među voditeljima mladeži bio je i član DVD-a Sveti Đurđ Antonio Kovaček.

Voditelji mladeži VZ Varaždinske županije u međunarodnoj razmjeni mladih "CAMP 15" u Sloveniji

Po dolasku u Gozd Martuljek, smješten među planinskim masivom Karavanke i Julijskim Alpama, nedaleko od mnogo poznatije Kranjske Gore,  voditelji iz Donje Voće, Ivanca, Salinovca, Varaždinskih Toplica i Svetog Đurđa razgledali su područje gdje će sa svojim slovenskim i ciparskim kolegama provesti sljedećih osam dana i stjecati nova iskustva u radu s mladima. Prije odlaska u sobe i početka programa uslijedio je i obilazak rijeke Save Dolinke, jedne od dvije rijeke koje spajanjem kod mjesta Lancovo tvore drugu hrvatsku najveću rijeku, koja protječe nedaleko njihovog novog "doma", a teče iz jezerca u parku prirode Zelenci (izvire nešto dalje, na izvoru Nadiža u blizini Planice gdje ubrzo ponire i pojavljuje se upravo u ovom parku prirode) te je sa svojih desetak Celzijevih stupnjeva poslužila za osvježenje nakon prevaljenih nešto više od 300 km od Varaždina.


Oko 40 sudionika ove razmjene osam je dana učilo o kulturi, povijesti i demokraciji u državama iz kojih sudionici dolaze, o načinima komunikacije među ljudima i na različitim razinama, o načinima učenja, kroz razmjenu iskustava, razne verbalne i fizičke radionice te debate koje su vodili mladi sami. Radionice o demokraciji i komunikaciji pripremio je ciparski tim. Uz sve to održane su i nacionalne večeri na kojima su sudionici prikazali svoje kulinarsko umijeće pripremajući tradicionalna jela iz svog kraja te na specifičan način ostalima prezentirali svoju domovinu. Dok su Hrvati prisutnima iznijeli neke manje poznate činjenice o gradovima i područjima na teritoriju Republike Hrvatske crtanjem i lijepljenjem fotografija po velikoj "slijepoj" karti, mladež sa Cipra je uz video materijal ispričala priču o svojoj domovini, a kolege iz Slovenije su malo "okrenuli" priču i kroz zanimljiv kviz provjerili naše poznavanje njihove domovine. Tijekom razmjene uslijedila je "potraga za skrivenim blagom" oko Bledskog jezera koju je pripremila ekipa domaćina, a nakon toga vodene igre u režiji hrvatskog tima.


Ekipa VZ Varaždinske županije  po dolasku u Gozd Martuljek
(slijeva nadesno, 1. red –Josip Cingesar, Marinela Belavić, Nikolina Sever, Petra Kraš, Sara Galić,
Ivan Ratković, Zvonko Videc; 2. red – Antonio Kovaček, Dalibor Pintarić, Alen Jakopec, Emanuel Kralj,
Marina Gregur, Tamara Kanjir, Monika Kočet, Nikolina Pantaler)

Odrađen je posjet Obrazovnom centru za zaštitu i spašavanje u Igu kraj Ljubljane, upoznavanje glavnog grada Slovenije tijekom vožnje brodom po rijeci Ljubljanici i šetnjom gradskim ulicama, kao i posjet općini Vodice tj. PGD-u Šinkov Turn gdje su odrađene neke aktivnosti pomoći ljudima u zajednici. Tijekom jedne od radionica, jedna grupa obišla je i obližnja Dobrovoljna vatrogasna društva tj. PGD Gozd Martuljek i PGD Kranjska Gora te ostalima prenijela informacije o njihovom radu.


Prizor tijekom "potrage za skrivenim blagom"


Jedna od vodenih igara – važna komunikacija i orijentacija


Radionica u PGD-u Gozd Martuljek

Također, jedna radionica odrađena je u blizini svjetski poznate skijaške skakaonice Planica, gdje se ne skače već se obaraju svjetski rekordi u skijaškim letovima. Sudionici su se iz prve ruke imali prilike uvjeriti o kakvom se sportskom kompleksu radi, a mladi skijaši skakači su im tijekom svojih ljetnih treninga dočarali dio atmosfere tijekom samog natjecanja.


Zajednička fotografija na doskočištu - Planica

Tijekom razmjene ojačana su ranije stvorena i pokrenuta nova prijateljstva, kao i suradnja među organizacijama koja će poslužiti za neke buduće zajedničke projekte kandidirane prema nacionalnim agencijama pod okriljem Programa EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport ERASMUS+.


Jedna od posljednjih fotografija s ovogodišnje razmjeneNakon završne radionice, kako to uvijek biva, rastanak je teško pao pa se grupa još neko vrijeme održala tijekom vožnje prema Ljubljani, a na putu kući hrvatska ekipa svratila je na poznate krafne u Trojanama.

Više o razmjeni mladih možete naći na http://www.pgdsinkovturn.si/camp-15/, a prijevod ovog teksta na engleski jezik nalazi se ovdje.

Još jednom, hvala lepa vsem udeležencem CAMP-a ili ευχαριστώ [efharisto] na svim prenesenim iskustvima i lijepim trenucima provedenim u Gozdu Martuljek.

Tekst i fotografije:
Josip Cingesar, Marinela Belavić, Zvonko Videc
(www.vzvz.hr)