Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Vatrogasci hodočastili u ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove

Vatrogasci hodočastili u ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove

Datum objave: 18.08.2014

Dani hodočašća uoči ovogodišnje proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu počeli su u nedjelju 17. kolovoza hodočašćem vatrogasaca ludbreške regije, koji ove godine slave 145. obljetnicu postojanja vatrogastva u Ludbregu. Njima su se priključili i vatrogasci drugih regija.

Vatrogasci hodočastili u ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove

Svečano euharistijsko slavlje u zavjetnoj kapeli u Ludbregu predslavio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz domaćeg župnika i čuvara svetišta mons. Josipa Đurkana.

U propovijedi biskup Mrzljak povukao je paralelu između zajednice dobrovoljnog vatrogasnog društva i Crkve, istaknuvši da ih povezuje riječ "dobrovoljno". Biti član Crkve, biti vjernik jest čin slobode. Isus poziva, ako čovjek hoće, može se odazvati Njegovu pozivu, ali Isus nikada nikoga ne prisiljava.
Također, taj Isusov poziv nije privlačan na način da bi nešto obećavao poput uspjeha, zdravlja, životnog napretka, i ljepote, već poziva uz upozorenje da će svaki dan trebati uzeti križ svojega života.
Osvrćući se na to kako se nalaze u svetištu Predragocjene Krvi Kristove, biskup Mrzljak istaknuo je kako je Isus, prvi primjer dragovoljnog predanja za čovjeka, zasigurno najveći dobrovoljac. Onaj koji za čovjeka polaže život.
- Nekada znamo reći onu uzrečicu da je netko toliko dobar da bi za njega dao i posljednju kap svoje krvi. Upravo to je učinio Isus za čovjeka i to zato da bi čovjeku dao mogućnost osloboditi se zla u sebi, grijeha, zloće i da bi pokazao svoju dobrotu – naglasio je mons. Mrzljak.
Na kraju euharistijskog slavlja biskup Mrzljak vatrogascima čestitao je njihov jubilej te im poželio da imaju što manje posla radi kojeg se zovu vatrogasci, ali ipak da imaju što više druženja i spremnosti pomoći kada je to potrebno ustrajući u zajedništvu.
Spomenimo kako je u ovom misnom slavlju sudjelovalo oko 140 vatrogasaca, među kojima i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović. Među 20-tak članova dobrovoljnih vatrogasnih društava udruženih u VZO Sveti Đurđ bila su i dva člana DVD-a Sveti Đurđ: Stjepan Kovaček, županijski vatrogasni zapovjednik i voditelj projekta ovog hodočašća te zamjenik predsjednika Društva Ervin Radiković.