Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Požar pilane u Hrastovljanu

Požar pilane u Hrastovljanu

Datum objave: 23.07.2012

U godini koja na sreću ne obiluje vatrogasnim intervencijama postrojbe DVD-a Sveti Đurđ, jedna od najzahtjevnijih intervencija u kojima je posljednjih 10-tak godina sudjelovalo naše Društvo provedena je na požaru kompleksa pilane tvrtke Hrast-Export-Puklavec u Hrastovljanu. 

Požar pilane u Hrastovljanu

Na intervenciju je nakon dojave 23. srpnja 2012. godine u 02.09 sati u noći krenulo 9 članova Društva s navalnim vozilom. Dolaskom na mjesto požara vođenje intervencije preuzeo je županijski vatrogasni zapovjednik odnosno zapovjednik Društva Stjepan Kovaček, dok je rad postrojbe Društva koordinirao zamjenik zapovjednika Miroslav Bahat.

Požarom je već kod dolaska prvih vatrogasnih snaga (DVD Martijanec) bio zahvaćen jedan od proizvodnih pogona tvrtke, zatim skladišni prostor s drvenim briketima, alatnice, radionice s različitim strojevima, spremišta zapaljivih tvari, utovarivač, nekoliko viljuškara i dio obližnje šume. Dodatan problem predstavjlao je jak vjetar koji je požar ubrzano prenosio na nove lokacije, a nakon prvih nekoliko minuta intervencije utvrđeno je kako ne djeluje hidrantska mreža unutar gospodarskog kompleksa.

Na intervenciju su odmah potom pozvane dodatne snage. DVD Ludbreg na intervenciju se odazvao s 2 navalna vozila, 1 autocisternom, 1 zapovjednim vozilom i 12 vatrogasaca. DVD Sveti Đurđ odazvao se s već spomenutih 9 članova i navalnim vozilom. Odmah u začetku na intervenciju se odazvalo i domaće Društvo odnosno DVD Hrastovljan s navalnim vozilom i 12 vatrogasaca. S obzirom da su za samu intervenciju bile nužne velike količine vode, na intervenciju su bili pozvani te su ubrzo pristigli (većinom s traktorskim cisternama) članovi DVD-a Vrbanovec, DVD-a Sudovčina, DVD-a Slanje, DVD-a Madaraševec i DVD-a Rivalno-Gornji Martijanec. Nakon prva dva sata trajanja intervencije, na požarištu su aktivno djelovala 94 vatrogasca s 13 vozila, od kojih je jedan dio morao odlaziti na punjenje iz hidranata izvan naselja. Korištena je i voda iz obližnje rijeke Plitvice.

Najvažniji prioritet na početku intervencije bilo je presjecanje požara i sprečavanje širenja na okolne dijelove gabaritima velikog kompleksa tvrtke. Unatoč svojevrsnoj požarnoj oluji izazvanoj snažnim sjeveroistočnim vjetrom vjetrom, sporadične pojave požara u dotad obranjenim pogonima odmah su eliminirane, a vatrogasci su unatoč iznimno snažnom isijavanju i velikim količinama dima uspjeli "presjeći požar" i zaustaviti njegovo razaranje na oko 30% površine cjelokupnog kompleksa. Taj je dio naime uglavnom već bio zahvaćen požarom kod dolaska vatrogasca.
Požar je u potpunosti bio lokaliziran nakon prvih oko sat vremena rada vatrogasnih snaga, dok je zatim slijedilo gašenje požara za kojeg je bilo jasno da će u kontroliranim uvjetima odnosno prostoru potrajati satima. Naime, iznimno velike količine (hrpe) zapaljenih drvenih briketa, zatim piljene građe, drvenih trupaca i piljevine nisu dopuštale dubinsko prodiranje vode već samo površinsko hlađenje istih sa sigurne udaljenosti.


O uvjetima na požarištu dovoljno govori činjenica kako je na više vatrogasnih vozila pričinjena šteta zbog toplinskog isijavanja, a samo nekoliko prolazaka na udaljenosti od 30 metara od opožarenog skladišta briketa uzrokovalo je djelomično taljenje plastičnih dijelova navalnog vozila DVD-a Sveti Đurđ (pokazivači smjera, rotirke, dio vrata itd.).
Najbliži stambeni objekt s druge strane ulice vatrogasci su preventivno polijevali mlazevima vode, no snažno isijavanje ipak je uzrokovalo taljenje PVC stolarije i dijelova elektroinstalacija.
 

Članovi DVD-a Ludbreg i DVD-a Sveti Đurđ s požarišta su se povukli oko 6 sati ujutro, dok su preostale snage s područja domicilne VZO Martijanec požar u glavnoj mjeri ugasile do 9 sati ujutro. Preostalo je zatim dodatno hlađenje već spomenutih hrpa užarenih ostataka drvene građe, briketa i drugih ostataka, a potom i prekopavanje istih uporabom mehanizacije uz konstantno polijevanje istih vodom. Isto je privedeno kraju u večernjim satima, omogućivši tako obavljanje očevida od strane djelatnika Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a iz Zagreba.

Očevidom je utvrđeno kako je požar uzrokovan tehničkim kvarom na električnoj instalaciji jednog uređaja na pilani, dok se šteta procjenjuje na 50-tak milijuna kuna.

U nastavku možete pogledati nekoliko video isječaka snimljenih tijekom prvog sata gašenja velikog požara u Hrastovljanu.

http://www.dvd.hr/media/svasta/Video-0030.mp4

http://www.dvd.hr/media/svasta/Video-0031.mp4

http://www.dvd.hr/media/svasta/Video-0032.mp4

http://www.dvd.hr/media/svasta/Video-0033.mp4

http://www.dvd.hr/media/svasta/Video-0034.mp4

Dodatne fotografije možete pronaći na web stranicama eVaraždin.hr.