Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Vatrogasci hodočastili u ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove

nova

Datum objave: 11.09.2015

U katoličkom svijetu Ludbreg je na glasu kao mjesto u kojem se štuje Presveta Krv Kristova. Na svećenikovu sumnju u istinitost riječi pretvorbe na misi, prema davnoj predaji, 1411. u dvorskoj kapelici stigao je dramatičan odgovor. U kaležu se pojavila prava krv, a prestrašeni svećenik, brzo završivši misu, krv iz kaleža stavio je u staklenu ampulu i zazidao. I šutio. Tek na samrtnoj postelji priznao je što mu se dogodilo, a posudicu s krvlju dao je župnoj crkvi na čuvanje.

Vatrogasci hodočastili u ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove

Od toga vremena u Ludbreg već punih šest stoljeća dolaze vjernici sa svih strana svijeta izraziti svoje štovanje relikviji Predragocjene Krvi Kristove. Mnogi su na zagovor Presvetoj Krvi čudesno ozdravili pa su ljudi u potrebi sve više dolazili. Bulom pape Leona X. od 18. 3. 1513. događaj je proglašen autentičnim.
Svake godine prve rujanske nedjelje u Ludbregu se održava euharistijsko slavlje u spomen na taj događaj. Vjernici već stoljećima hodočaste u taj grad čudesa i legendi.


Prva misna slavlja i hodočašća ove su godine započela u nedjelju 23. kolovoza na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, kada su hodočastili vatrogasci ludbreške i drugih regija, a misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.
Oko 150 pripadnika vatrogasnih organizacija iz VZG Ludbreg, VZO Martijanec, VZO Sveti Đurđ, VZO Veliki Bukovec, VZO Mali Bukovec i VZO Trnovec Bartolovečki okupilo se tako na ludbreškom svetištu, kod objekta koji nastao temeljem zavjeta Hrvatskog sabora iz 1739. godine. U svojoj propovijedi biskup Mrzljak posebno je istaknuo vrijednost dobrovoljnosti koju u svom humanom radu gaje dobrovoljni vatrogasci.

Među okupljenim vatrogascima-hodočasnicima bilo je i 7 članova DVD-a Sveti Đurđ.

Istaknimo i kako je izaslanstvo vatrogasaca ludbreške regije na čelu sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Kovačekom sudjelovalo i u središnjoj svetoj misi tradicionalno održanoj na „Svetu Nedjelju“, odnosno prve nedjelje u rujnu.

Stjepan Kovaček, dipl. ing.