Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti Primljena donacija opreme iz SAD-a

Primljena donacija opreme iz SAD-a

Datum objave: 24.08.2012

Američka humanitarna organizacija International Fire Relief Mission početkom mjeseca kolovoza obogatila je vatrogasce ludbreške Podravine donacijom rabljene vatrogasne opreme.

Primljena donacija opreme iz SAD-a

 Naime, zahvaljujući inicijativi tajnika DVD-a Hrženica, Ivana Debeleca, pokrenut je projekt kojim je nadopunjena oprema u svih pet vatrogasnih zajednica koje djeluju na području ludbreške regije.

Vatrogasne zajednice trebale su prikupiti financijska sredstva kako bi se projekt mogao ostvariti. Za prijevoz opreme brodskim kontejnerom, zatim troškove prikupljanja opreme u Americi te za prijevoz od luke Rijeka do Hrženice, vatrogasne zajednice izdvojile su 63.000 kuna. No, taj se trošak isplatio s obzirom da je u brodskom kontejneru bilo 150 kompleta zaštitnih odijela za prilaz vatri, zatim 66 kompleta izolacijskih aparata, 50-tak vatrogasnih kaciga te kompresor i stanica za punjenje boca komprimiranim zrakom. Donacija je raspodijeljena prema broju DVD-ova koji djeluju na području ludbreške regije. Vatrogasna zajednica grada Ludbrega i Vatrogasna zajednica općine Martijanec dobile su 26 posto od ukupne donacije, VZO Mali Bukovec i VZO Sveti Đurđ 18 posto te VZO Veliki Bukovec 12 posto. Cilj cijelog projekta bio je opremiti vatrogasne zajednice opremom koja im nedostaje, te se prema tome ona i raspodijelila.
Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček i Ivan Debelec razgovarali su s kolegama iz američke organizacije i o mogućnostima daljnje suradnje. Naime, vatrogascima iz Varaždinske županije pružit će se u skorijoj budućnosti prilika za obuku u SAD-u. IFRM nudi program obuke koji financira američko veleposlanstvo. Obuka traje otprilike 30 dana i kroz to vrijeme bi vatrogasci u nekoliko gradova u SAD-u upoznali njihov program treninga.
Inače, IFRM je američka humanitarna organizacija koja svojim donacijama pomaže vatrogascima diljem svijeta u postizanju sigurnosti te što boljoj i široj edukaciji vatrogasaca. Do sada su pomogli vatrogascima na 6 kontinenata, a u Europi su bili u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Udruga djeluje od 2007. godine.
Detalji s prijema kod ludbreškog gradonačelnika
"S prijateljem svećenikom posjetio sam Moldaviju i tamo se pojavila situacija u kojoj smo imali priliku pomagati vatrogascima. Tako se i rodila ideja o osnivanju udruge koja se vodi motom "vatrogasci pomažu vatrogascima" - rekao je Ron Gruening, predsjednik udruge, prilikom svog izlaganja u prostorijama Grada Ludbrega. Objasnio je da udruga prikuplja donacije uz pomoć svih vatrogasnih organizacija u SAD-u. Donacije uključuju širok asortiman, od osobne zaštite vatrogasaca do kompletnih vatrogasnih vozila. "Mi nismo trgovina, već humanitarna organizacija. Jasno nam je da često nema potrebe za intervencijom ili operativnim aktivnostima vatrogasaca, ali zato je važna preventiva" – dodaje Ron, koji je Hrvatsku posjetio sa suprugom Ginom i Rickom Markleyem, urednikom časopisa Fire resque 1. Upravo je spomenuti časopis, kao jedno od vodećih američkih vatrogasnih glasila, nedavno objavio zanimljiv članak o posjeti kolega iz IFRM-a Hrvatskoj (Web adresa: http://www.firerescue1.com/firefighter-safety/articles/1330213-Europes-oldest-volunteer-fire-departments-making-due-with-less/).
Nekoliko kompleta osobne zaštitne opreme odnosno samih odijela primili su i članovi DVD-a Sveti Đurđ, a koristiti će ih prije svega zapovjednici odjeljenja.
S.K.