Dobrovoljno vatrogasno društvo
Telefoni za dojavu: 193 - Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 - Županijski centar 112 Varaždin
Gdje se nalazite: Početna Novosti DVD Sveti Đurđ nastupio na rekordnom županijskom vatrogasnom natjecanju

DVD Sveti Đurđ nastupio na rekordnom županijskom vatrogasnom natjecanju

Datum objave: 11.09.2015

U Varaždinu je 30. kolovoza 2015. godine održano dosad rekordno 6. Natjecanje vatrogasaca i 11. Natjecanje vatrogasne mladeži Varaždinske županije, na kojem su uspješno nastupila i dva odjeljenja DVD-a Sveti Đurđ.

DVD Sveti Đurđ nastupio na rekordnom županijskom vatrogasnom natjecanju

Varaždinska županija svoju bogatu tradiciju vatrogastva razvija i kroz mnogobrojna vatrogasna natjecanja, obliku aktivnosti koji okuplja veliki broj mladih ljudi, a koji konstantno trenirajući upoznaju vještine potrebite za kasniji operativni rad te tako postaju još dublje vezani uz ovaj humani životni poziv.
Ovogodišnje ljeto bilo je ispunjeno s čak 35 različitih vatrogasnih natjecanja na području Varaždinske županije, što je daleko najveći broj u odnosu na druge hrvatske županije.

Vrhunac sezone u svakom pogledu bilo je rekordno 6. Natjecanje vatrogasaca i 11. Natjecanje vatrogasne mladeži Varaždinske županije, održano 30. kolovoza 2015. godine na stadionu Sloboda u Varaždinu, pod pokroviteljstvom Varaždinske županije te domaćinstvo Gradske vatrogasne zajednice Varaždin. Po prvi je puta ova županijska smotra vatrogastva provedena je jednom mjestu istovremeno u svim kategorijama. Stoga zbog masovnosti ovo natjecanje možemo nazvati jednim od organizacijski najsloženijih u povijesti hrvatskog vatrogastva.

U okviru natjecanja nastupio je rekordan broj od 189 odjeljenja, od čega 106 odjeljenja podmlatka i mladeži te 83 seniorska odjeljenja, uz 130-tak članova sudačkog i tehničkog osoblja, odnosno ukupno oko 2300 sudionika. U odnosu na prethodna županijska vatrogasna natjecanja, nastupio je rekordan broj sudionika, odnosno jedna četvrtina ukupnog broja članova vatrogasnih organizacija na području županije. Posebno raduje veliki broj odjeljenja djece odnosno mladeži, što zasigurno ukazuje na pozitivan trend povećanja interesa za vatrogastvo među djecom, ali i razumijevanje glede potrebe za kvalitetnim radom s mladima od strane vatrogasnih organizacija.

Među dječacima u dobi od 6 do 12 godina titulom prvaka Varaždinske županije okitili su se članovi DVD-a Remetinec, ispred vršnjaka iz DVD-a Tuhovec i DVD-a Donji Kućan. U jakoj konkurenciji od čak 56 odjeljenja nastupili su i pripadnici muškog (mješovitog) odjeljenja DVD-a Sveti Đurđ, zauzevši vrlo dobro 12. mjesto s najboljim rezultatom vježbe s brentačama cijelog županijskog natjecanja. Pod voditeljstvom Antonia Kovačeka na natjecanju su nastupili Lino Orlović, Stella Orlović, Karlo Stančin, Filip (Maria) Kovaček, Lucija Stančin, Tena Mlinarić, Lovro Šantavec, Petra Habijanić i Paola Gomaz.

U muškoj “B” kategoriji, s dodatnim bodovima na godine starosti, županijskim su prvacima postali članovi DVD-a Varaždin, ispred članova DVD-a Biškupec i DVD-a Novi Marof. Odjeljenje DVD-a Sveti Đurđ zauzelo je solidno 12. mjesto.
Za odjeljenje mašeg Društva nastupili su: Ervin Radiković, Miroslav Bahat, Kristijan Kovačić, Jurica Orlović, Dejan Orlović, Kristijan Šantavec, Mario Kovaček, Siniša Stančin i Zoran Bahat.

Svoje vrlo pohvalne riječi za sveukupnu organizaciju ove manifestacije prigodom službenog zatvaranja natjecanja izrazili su zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, kontrolor natjecanja od strane Hrvatske vatrogasne zajednice Zdravko Filipaj, predstavnici sponzora i ostali gosti. Ceremonijal zatvaranja odnosno samo natjecanje vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček (član Upravnog odbora DVD-a Sveti Đurđ), dok se svim sudionicima i gostima natjecanja zahvalio predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović.

Ešalon vatrogasaca VZO Sveti Đurđ predvodio je Miroslav Bahat, zamjenik zapovjednika VZO-e i DVD-a Sveti Đurđ.

U prigodnim govorima nazočni su se prisjetili tužne 8. obljetnice stradavanja vatrogasaca na Kornatima, kao i 10. obljetnice upravo na ovom varaždinskom stadionu uspješno organizirane svjetske vatrogasne olimpijade CTIF-a.

Na državno natjecanje 2016. godine u Puli plasirala su se po 3 prvoplasirana odjeljenja u svim seniorskim kategorijama te odjeljenja vatrogasne mladeži u dobi od 12 do 16 godina. Oni će nastojati osvojiti plasman na svjetsku vatrogasnu olimpijadu koja će 2017. godine biti održana u austrijskom Villachu.

Rezultate županijskog vatrogasnog natjecanja možete pogledati u nastavku, dok nekoliko fotografija možete pogledati u našoj Galeriji!

- 6. Natjecanje vatrogasaca Varaždinske županije
- 11. Natjecanje vatrogasne mladeži Varaždinske županije
- Igre vatrogasne mladeži

Županijski vatrogasni zapovjednik
Stjepan Kovaček, dipl. ing.